بک‌لینک چیست و چگونه آن را دریافت کنیم

بک‌لینک‌ها(Backlinks) یکی از عناصر حیاتی در استراتژی‌های سئو هستند. در این مطلب در مورد نقش بک‌لینک‌ها در سئو و روش تولید آن‌ها صحبت خواهیم کرد.

وب‌سایت شما به ترافیک نیاز دارد – هرچه بیشتر، بهتر. برای این کار، شما باید در نتایج موتور‌های جست‌و‌جو رتبه‌بندی بالایی داشته باشید.

چگونه می‌توانید این کار را انجام دهید؟

با بهینه سازی موتور جست‌و‌جو (Search Engine Optimization یا به اختصار SEO).

پس بعد از اینکه محتوای خود را بهبود داده‌اید، کلید‌واژه‌ها(Keywords) را اضافه کرده‌اید و جوانب فنی سئو را انجام داده‌اید ولی همچنان به رتبه‌بندی دلخواهتان نرسیده‌اید، مرحله بعدی چیست؟

در این راستا تنها یک حوزه کلیدی هست که باید بر آن تمرکز کنید: ایجاد بک‌لینک.

اما چگونه این کار را انجام می‌دهید؟ اصلا بک‌لینک چیست؟ آیا تمام بک‌لینک‌ها خوب و مفید هستند؟

برای دریافت پاسخ تمام این سوالات، به خواندن ادامه دهید.

بک‌لینک چیست؟

بک‌لینک به لینک‌هایی گفته می‌شود که از یک وب‌سایت به وب‌سایتی دیگر داده می‌شوند.

بک‌لینک‌ها که با نام لینک‌های ورودی(Incoming Links یا Inbound Links) نیز شناخته می‌شوند، یکی از مهم‌ترین عناصر بهینه‌سازی موتور جست‌و‌جو هستند.

از بین ابزارهای مفید برای سازندگان صفحات وب، بک لینک ها کار استناد به آمار، اطلاعات مربوط به منابع، اضافه کردن زمینه محتوایی، یا ارائه توصیه را آسان می کنند.

یک نوع دیگر از لینک وجود دارد که به آن لینک‌های داخلی(Internal Links) گفته می‌شود. این نوع از لینک‌ها کاربران را از صفحه‌ای در یک وب‌سایت به صفحه دیگری در همان وب‌سایت منتقل می‌کنند. این لینک‌ها نیز در سئو تاثیرگذار هستند، اما در این مقاله در مورد آن‌ها صحبت نخواهیم کرد.

اگر می‌خواهید در مورد لینک‌های داخلی بیشتر بدانید، بر روی این لینک داخلی کلیک کنید تا به یک مقاله مفید در مورد بهترین روش‌های استفاده از لینک‌های داخلی برای بهبود سئو منتقل شوید.

چرا بک‌لینک‌ها اینقدر مهم هستند؟

حالا که متوجه شدید بک‌لینک چیست، وقت سوال اصلی فرا رسیده است: چرا بک‌لینک‌ها اهمیت دارند؟

ساده‌ترین پاسخ به این سوال اینست که بک‌لینک‌های سایت شما از الگوریتم پیج‌رنک (PageRank) عبور می‌کنند و موتور‌های جست‌و‌جو از این اطلاعات در الگوریتم‌های خود (به همراه عوامل دیگر) برای تعیین کیفیت وب‌سایت شما و جایگاه آن در صفحات نتایج جست‌و‌جو (SERPs) استفاده می‌کنند.

این موارد محبوبیت سایت شما در بین کاربران را مشخص می‌کنند و یکی از عناصر حیاتی هرگونه استراتژی سئو هستند.

علاوه بر این، بک‌لینک‌ها به شناسایی و پیدا شدن سایت شما کمک می‌کنند. علت این موضوع اینست که کاربران و خزنده‌های (Crawlers) موتور‌های جست‌و‌جو لینک‌هایی که از سایت‌های خارجی به سایت شما داده شده است را دنبال می‌کنند.

شاید بگویید که «عالی است، وقتش رسیده که تا جای امکان لینک‌های ورودی تولید کنیم و رتبه‌بندی خود در نتایج جست‌و‌جو را بالا ببریم».

اما صبر کنید، مشخصا انتظار ندارید که انجام این کار اینقدر ساده باشد؟

اگر بهینه‌سازی موتور جست‌و‌جو اینقدر ساده بود، متخصصان سئو زیادی به دنبال شغل جدیدی می‌گشتند.

اول، بیایید در مورد لینک‌های خوب در مقایسه با لینک‌های بد صحبت کنیم.

چه عواملی مشخص می‌کنند که یک بک‌لینک خوب است؟

در سال 1998، وقتی که گوگل تازه داشت شروع به کار می‌کرد، یک الگوریتم با نام PageRank را پیاده‌سازی کرد. یکی از عوامل مورد استفاده این الگوریتم که تعیین می‌کرد آیا صفحه وب موردنظر خواسته کاربر را برآورده خواهد کرد یا نه، تعداد و کیفیت همین بک‌لینک‌ها بودند.

اما حتی در آن زمان، تمام بک‌لینک‌ها ارزش یکسانی نداشتند. اگرچه کمیت لینک‌های ورودی شما در رتبه‌بندی نتایج جست‌و‌جو تاثیرگذار است، کیفیت آن‌ها نیز حائز اهمیت است.

بیایید دقیق‌تر به قضیه نگاه کنیم: از نظر کمی، هرچقدر سایت‌های بیشتری لینک ورودی به سایت شما داشته باشند، گوگل محتوای سایت شما را با ارزش‌تر در نظر می‌گیرد.

به طور کلی، اگر صفحه شما بک‌لینک‌های بیشتری نسبت به یک صفحه مشابه داشته باشد، در نتایج ارگانیک جست‌و‌جو در جایگاه بالاتری قرار خواهد گرفت.

علت این موضوع این است که هر دفعه که یک سایت محتوای شما را لینک می‌کند، الزاما دارد صحت آن را تایید و ضمانت می‌کند.

اما تصور نکنید که لینک از هر سایتی به سایت شما برایتان مفید است. نه تنها برخی از لینک‌ها هیچ سودی برایتان ندارند، بلکه برخی از آن‌ها می‌توانند به رتبه‌بندی‌تان آسیب بزنند. این مسئله به این معنی است که باید به کیفیت لینک‌های ورودی‌تان اهمیت بدهید.

این مورد، نسخه اینترنتی قضاوت کردن افراد براساس هم‌نشین‌هایشان است – که اگر خوب به آن فکر کنید، منطقی به نظر می‌رسد.

برای مثال، به کدام یک از این سایت‌ها بیشتر اعتماد می‌کنید: سایتی که لینک ورودی از یک سازمان دولتی، دانشگاه معتبر یا یک موسسه قابل اعتماد دارد – یا سایتی که لینک ورودی از یک بلاگ تئوری توطئه دریافت کرده است؟

مشخصا مورد اول هم از دید کاربران و هم از دید موتور‌های جست‌و‌جو با ارزش‌تر خواهد بود. در نتیجه، باید انتظار داشت که یک سایت با تعداد کمی لینک ورودی از سایت‌های معتبر رتبه بالاتری نسبت به یک رقیب با تعداد زیادی لینک ورودی از منابع نامعتبر داشته باشد.

حالا که داریم در مورد منابع نامعتبر صحبت می‌کنیم، به یاد داشته باشید که دریافت لینک ورودی از مزارع لینک (Link Farms) یا هرگونه لینک مصنوعی دیگر (Unnatural Links)، ممکن است منجر به جریمه شدن شما توسط گوگل شود. اگر سایت‌های اسپم به صفحات شما لینک ورودی دارند، بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید Disavow کنید؛ با این کار شما به موتور‌های جست‌و‌جو اعلام می‌کنید که نسبتی به آن لینک‌ها ندارید و نباید بابت آنها مقصر به نظر برسید. کمی جلو‌تر بیشتر در مورد این موضوع صحبت خواهیم کرد.

اما اعتبار دامنه سایت مبدا تنها چیزی نیست که به گوگل می‌گوید که لینک ورودی شماره 1 از لینک ورودی شماره 2 با ارزش‌تر است. مرتبط بودن موضوع سایت ارجاع‌کننده نیز جزء عوامل مهم در تعیین ارزش لینک است.

چرا بک‌لینک‌ها مهم هستند؟

اگر بلاگ فانتزی شما درباره فوتبال یک لینک ورودی از ESPN (یک وبسایت ورزشی معروف و پرمخاطب) و یک لینک ورودی دیگر از Crochet.com (یک وبسایت درباره قلاب‌بافی) داشته باشد، گوگل براساس قضاوت(منطقی) می‌فهمد که لینک اول با ارزش‌تر از لینک دوم است.

ما می‌توانیم در مورد موضوعاتی مانند جایگذاری لینک، انکرتکست (anchor text متن قابل مشاهده یک لینک توسط کاربر است که کاربر می‌تواند برروی آن کلیک کند؛ به طور خلاصه، عبارتی که لینک موردنظر به آن الحاق می‌شود را انکرتکست گویند) و تاثیر لینک‌های نوفالو (nofollow به لینک‌هایی گفته می‌شود که مبدا آن‌ها توسط موتور جست‌و‌جو قابل شناسایی نیست) بر رتبه‌بندی جست‌و‌جو صحبت کنیم، اما بهتر است فعلا بر موضوع اصلی تمرکز کنیم.

برای توضیحات دقیق در مورد ارزش یک بک‌لینک، این مقاله را مطالعه نمایید.

تعداد بک‌لینک‌های من چقدر است؟

حالا که اهمیت لینک‌های ورودی و ارزش آن‌ها را متوجه شده‌اید، وقت آن رسیده تا در مورد بک‌لینک‌هایی که در حال حاضر دارید فکر کنید. از کجا می‌توانید بفهمید چه سایت‌هایی ترافیک را به سمت سایت شما هدایت می‌کنند؟

دو روش برای این کار وجود دارد: روش اول به شما می‌گوید چه سایت‌هایی لینک ورودی به سایت شما دارند، و روش دوم می‌تواند به شما کمک کند تا درمورد لینک‌های ورودی رقبای خود نیز جاسوسی کنید.

بررسی لینک‌هایتان با کنسول جست‌و‌جو یا همان سرچ‌کنسول گوگل (Google Search Console)

اگر شما یک وبمستر هستید، سرچ‌کنسول گوگل باید بهترین دوستتان باشد. این کنسول دارای ابزار‌ها و قابلیت‌هایی مفیدی است که به شما در راستای نظارت بر عملکرد و حل مشکلات کمک زیادی می‌کند و رایگان نیز هست.

بعد از اینکه حساب کاربری خود را در سرچ‌کنسول ایجاد کردید و سایت خود را تایید کردید، می‌توانید بک‌لینک‌های خود را ردیابی کنید. در نوار کناری کنسول گزینه‌ای به نام «Links» وجود دارد.

با کلیک برروی این گزینه، می‌توانید جزئیات لینک‌های داخلی و خارجی خود را مشاهده کنید. لینک‌های خارجی موضوع بحث الان ما هستند.

در بخش لینک‌های خارجی، می‌توانید سه نوع گزارش دریافت کنید: برترین صفحات لینک‌دهنده (Top Linking Pages)، بهترین سایت‌های لینک‌دهنده (Top Linking Sites) و بهترین متون یا تکست‌های لینک‌دهنده (Top Linking Texts). با استفاده از این گزارش‌ها، می‌توانید مشاهده کنید که از چه کسانی و دقیقا از چه جاهایی لینک ورودی دارید.

بررسی لینک‌ها با ابزار‌های شخص ثالث

تنها نکته منفی در مورد استفاده از کنسول جست‌و‌جوی گوگل این است که تنها امکان بررسی جزئیات سایت خودتان در آن فراهم شده است.

اما با استفاده از ابزار‌های بررسی بک‌لینک شخص ثالث مانند Majestic SEO، Semrush و Ahrefs می‌توانید بررقبای خود و بک‌لینک‌های آن‌ها نظارت کنید و حتی در صورت امکان، برخی از آن لینک‌ها را سرقت کنید.

حالا که در مورد ماهیت بک‌لینک‌ها، اهمیت آن‌ها و نحوه ردیابی و بررسی آن‌ها صحبت کرده‌ایم، وقت آن رسیده تا به اصل موضوع برسیم: ساخت بک‌لینک‌ها.

چگونه بک‌لینک دریافت کنیم؟

روش‌های مختلفی برای دریافت لینک ورودی از سایت‌های دیگر به سایت شما وجود دارد، اما اکثر آن‌ها نیازمند مقداری تلاش از طرف شما هستند.

اولین و راحت‌ترین راه برای دریافت لینک، پرداخت هزینه برای آن است. اما قبل از اینکه کارت بانکی خود را در بیاورید، این نکته را در نظر داشته باشید: اگر گوگل بفهمد که شما از لینک‌های مصنوعی پولی استفاده می‌کنید، جریمه خواهید شد.

مدت زیادی است که متخصصان سئو در مورد خرید لینک بحث و جدل می‌کنند، برخی از آن‌ها معتقدند که این کار رویکرد خیلی خوبی‌ست و برخی دیگر اعتقاد دارند که ارزش ریسک کردن را ندارد.

شما می‌توانید خودتان تصمیم بگیرید، اما پیشنهاد ما این است که قبل از پرداخت هزینه برای لینک، لینک‌سازی ارگانیک را امتحان کنید.

روش بعدی برای تولید بک‌لینک‌ها، ایجاد کردن آن‌ها است؛ به این معنی که شما می‌توانید وب‌سایت خود را در دایرکتوری‌های کسب‌و‌کار (Business Directories) یا نظرات بلاگ‌ها و انجمن‌ها ثبت کنید. کیفیت این لینک‌ها متغیر است. برای اطلاعات بیشتر، ویدئو زیر را تماشا کنید.

یک روش بهتر برای تولید لینک‌های ورودی، جذب یا کسب کردن (earn) آن‌هاست. البته این روش کمی دشوار‌تر است.

برای جذب بک‌لینک‌ها، شما باید محتوای مفید و با ارزش برای دیگران داشته باشید.

برای مثال، شما ممکن است یک صفحه وب در مورد 5 مخلوط‌کن مورد علاقه‌تان داشته باشید. این صفحه نه تنها به علت تبلیغات و معرفی رایگان برای تولید‌کنندگان با ارزش است، بلکه برای افرادی که به دنبال خرید مخلوط‌کن هستند نیز می‌تواند مفید باشد.

محتوای آماری (Statistics Content) همیشه یک رویکرد خوب برای دریافت بک‌لینک‌های با کیفیت است. آمار‌ها یک روش مناسب برای اثبات یک موضوع و جلوگیری از مخالفت‌های غیرمنطقی هستند.

با ارائه آمار در مورد حوزه تخصصی‌تان، سایت خود را مقتدر و معتبر نشان خواهید داد و لینک‌های ورودی زیادی تولید خواهید کرد زیرا افراد زیادی به آمار و اطلاعاتی که ارائه کرده اید با لینک دادن به صفحه آن استناد خواهند کرد. همچنین می‌توانید نظر‌سنجی برگذار کنید و نتایج آن را برروی بلاگ خود منتشر کنید.

سپس می‌توانید این نتایج را در شبکه‌های اجتماعی خود ارائه کنید. در آن‌جا، این اطلاعات ممکن است برای دیگران مفید واقع شود و آن‌ها ممکن است لینکی به مقاله شما در سایت خود قرار دهند.

اگر محتوای شما مفید و تخصصی باشد، به مرور زمان و به صورت خودجوش بک‌لینک تولید خواهد کرد.

اما اگر نمی‌توانید اینقدر صبر کنید باید چه کاری انجام دهید؟

شما می‌توانید محتوای خود را از طریق کمپین‌های فضای اجتماعی یا کمپین های پولی برای مخاطبان مورد نظرتان تبلیغ یا پروموت (Promote) کنید. ممکن است مقاله شما برای برخی افراد مفید باشد و آن‌ها برایتان لینک ایجاد کنند.

یک رویکرد دیگر، استفاده از ابزار‌های شخص ثالث است که در بخش قبلی به آن اشاره کردیم. با استفاده از این ابزار‌ها، می‌توانید صفحات مرتبط با لینک‌های ورودی را پیدا کنید. سپس، می‌توانید محتوای بهتری نسبت به رقیب‌تان ایجاد کنید و از دامنه وبسایت لینک‌دهنده بخواهید تا به‌جای رقبایتان به شما لینک دهند.

همچنین می‌توانید به دنبال لینک‌های خراب یا صفحاتی که به دلیل خطایی خاص پیدا نمی‌شوند (صفحات 404) باشید. پس از مبدا آن‌ها را در یک سایت مرتبط پیدا کردید، به وبمستر آن کسب‌وکار ایمیلی ارسال کنید و آن‌ها را مطلع کنید. فراموش نکنید که به آن‌ها پیشنهاد دهید که لینک خراب را با لینک صفحه شما که موضوع یکسانی دارد جایگزین کنند.

برای اطلاعات بیشتر در مورد این استراتژی‌ها و استراتژی‌های بیشتر، این مقاله را مطالعه کنید.

ساخت این لینک‌ها را شروع کنید

این مقاله، یک دوره فشرده در مورد لینک‌سازی است. تا اینجای کار، شما می‌دانید که بک‌لینک چیست، چرا مهم است و چگونه آن‌ها را بسازید.

اما فراموش نکنید که این کار نیز مانند تمام جوانب دیگر سئو، مثل یک ماراتون است، نه مسابقه دوی سرعت. احتمال اینکه نتایج و تغییرات را سریع مشاهده کنید، بسیار کم است.

صبور باشد، محتوای خوب تولید کنید و به دنبال فرصت برای لینک‌سازی باشید؛ در مدت کوتاهی لینک‌های ورودی زیادی دریافت خواهید کرد.