چگونه لینک‌سازی(Link Building) می‌تواند اعتبار(Reputation) شما یا مشتریانتان را خدشه‌دار کند؟

یکی از بزرگترین نشانه‌های اقتدار یا اعتبار (authority) شما برای موتور‌های جستجو، لینک‌های ورودی به سایت شماست. اما استفاده اشتباه و بی ملاحظه از لینک‌سازی می‌تواند به اعتبارتان آسیب بزند. در این مطلب به نکاتی پرداخته‌ایم که باید در مورد قواعد درست لینک‌سازی بدانید.

در عصر کنونی که بررسی‌های آنلاین از سایت‌ها و کسب و کار‌ها توسط تک تک مخاطبین انجام می‌شود، اعتبار برند شما از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

63.6% از مصرف‌کنندگان، قبل از مراجعه به یک کسب و کار نظرات گوگل را بررسی می‌کنند. همچنین 35% از افراد اظهار کرده‌اند که معیار اول آن‌ها برای انتخاب یک خرده‌فروش، «اعتماد افراد به برند» است.

از آنجایی که یک نظر منفی می‌تواند در فروش شما تاثیر بد بگذارد و به اعتبار شما خدشه وارد کند، مدیریت اعتبار تبدیل به بخش مهمی از هر استراتژی دیجیتالی شده است.

اما در نظر داشته باشید که حتی اگر تمام کار‌های درست را انجام دهید؛ یعنی نظرات مثبت را ترویج دهید (پروموت کنید)، به نظرات منفی پاسخ دهید و با دقت بر منشن‌های(mention) خود نظارت کنید، همچنان احتمال این وجود دارد که از طریق لینک‌های بد، به اعتبار برندتان آسیب بزنید.

اما استفاده از بک‌لینک‌های(Backlink) بد علاوه‌بر آسیب زدن به اعتبار شما در نظر افراد، ممکن است بر اعتبار شما در موتور‌های جستجو نیز تاثیر منفی بگذارد.

اما نگران نباشید، ما اینجاییم تا در این زمینه به شما کمک کنیم. ما در این مقاله به روش‌هایی که لینک‌سازی بد می‌تواند به اعتبارتان آسیب بزند اشاره می‌کنیم و راهکار‌هایی برای حفظ اعتبارتان ارائه می‌دهیم.

اما ابتدا، بیایید به روش‌هایی که منابع خارجی ممکن است بر اعتبار و اقتدار سایت شما تاثیر بگذارند نگاهی بیاندازیم.

چگونه لینک‌های خارجی می‌توانند بر اقتدار دامنه(Domain Authority) شما تاثیر مثبت بگذارند؟

شما احتمالا همین حالا هم ارتباط بین بک‌لینک و سئو را می‌دانید. اگر در این مورد اطلاعی ندارید یا نیاز به مرور دارید، این مطلب را مطالعه کنید (اما پس از مطالعه برگردید).

یکی از راه‌هایی که لینک‌های خارجی می‌توانند بر استراتژی سئو شما تاثیر بگذارند، تاثیر آن‌ها بر اقتدار دامنه است. این قضیه می‌تواند به نفعتان یا به ضررتان باشد.

برای مثال، اگر شما تعداد زیادی لینک ورودی به یک صفحه را داشته باشید، ممکن است رتبه آن صفحه (PageRank) افزایش پیدا کند.

از دید گوگل، افزایش رتبه یک صفحه نشان‌دهنده این است که محتوای ارائه شده در آن صفحه اقتدار یا اعتبار خوبی دارد و منجر به این می‌شود که گوگل در رتبه‌بندی موتور جستجوی خود این تغییر مثبت را لحاظ کند.

لینک‌های باکیفیت می‌توانند رتبه دامنه‌تان را نیز بهبود دهند. از دید گوگل همه لینک‌های ورودی ارزش یکسانی ندارند و بسته به کیفیت مبدا لینک، اعتبار محتوای شما ممکن است توسط گوگل بازبینی شود.

برای مثال، یک لینک ورودی از یک سازمان دولتی یا دانشگاه معتبر به موتور جستجو نشان می‌دهد که محتوای شما قابل استناد است. در این صورت موتور جستجو این موضوع را در رتبه‌بندی وبسایت شما لحاظ می‌کند.

تولید اعتبار بد از طریق لینک‌سازی

متاسفانه، بک‌لینک‌ها همیشه چیز‌های مثبتی نیستند. لینک ورودی اشتباه می‌تواند بر رتبه‌بندی و اعتبارتان تاثیر منفی بگذارد.

بیاید راه‌هایی که کمپین لینک‌سازی‌تان ممکن است بر اعتبار شما یا مشتریانتان تاثیر منفی بگذارد را بررسی کنیم.

  1. لینک در جای اشتباه

ما بارها شنیده‌ایم که «سعی کنید در جاهای اشتباه لینک دریافت نکنید». به نظر می‌رسد که دوری کردن از جا‌های اشتباه در لینک‌سازی کار راحتی است، اما در برخی موارد اجتناب‌ناپذیر است.

برای مثال، نظر گذاشتن در بلاگ‌ها(Blog Commenting) را در نظر بگیرید. شما یک بلاگ پیدا می‌کنید و در متن نظرات یک لینک از وبسایت خودتان اضافه می‌کنید. تا الان همه چیز درست به نظر می‌رسد. اما هنگامی که برمی‌گردید تا کامنت خود را بررسی کنید، متوجه می‌شوید که نظرتان به عنوان اسپم (Spam) ثبت شده است.

اگر یک مشتری بالقوه نظرات صفحه‌ای که شما نظرتان در آن ثبت کرده‌اید را مشاهده کند، ممکن است فرض کند که تمام لینک‌ها (اعم از لینک شما)، اسپم هستند و لذا از کلیک برروی آن‌ها خودداری می‌کند.

صاحبان بلاگ‌های وردپرسی می‌توانند یک قدم فراتر بروند. آن‌ها می‌توانند با استفاده از برنامه‌های فیلتر کننده اسپم، نظراتی که از دیدگاه آن‌ها اسپم است را علامت‌گذاری کنند. با انجام اینکار، URL وبسایت در یک پایگاه داده (Database) ثبت شده و از اضافه شدن لینک URL آن وبسایت در بخش نظرات دیگر بلاگ‌های وردپرس جلوگیری می‌شود.

این به این معنی است که اگر یک مشتری خدمات لینک‌سازی خریداری کند و ارائه‌دهنده این خدمات کاری کند که URL مشتری وارد پایگاه داده اسپم‌ها شود، مشتری (معمولا ناآگاهانه) دیگر نمی‌تواند در بخش نظرات بلاگ‌ها لینک قرار دهد.

حالا فرض کنید که یک بلاگ خیلی مناسب پیدا کرده‌اید که بهترین مخاطبان ممکن برای کسب‌وکارتان را دارد و یک کامنت مناسب می‌تواند برای کسب‌وکارتان بسیار مفید واقع شود.

اما به خاطر اینکه در پایگاه داده اسپم قرار گرفته‌اید، نمی‌توانید URL خود را در بخش نظرات ثبت کنید و یک فرصت طلایی را از دست می‌دهید.

  1. شناسایی شدن به عنوان لینک‌ساز یا آژانس اسپم(Spam Agency)

این هشدار برای آژانس‌هایی است که درخواست‌های لینک انبوه و کلی ارسال می‌کنند.

برنامه‌هایی که این گونه درخواست‌های لینک را انجام می‌دهند معمولا برای دسته یکسانی از صاحبان وبسایت‌ها چندین درخواست لینک‌سازی از طرف مشتریان متعدد خود ارسال می‌کنند.

نیازی به گفتن نیست که اگر صاحب وبسایت از این درخواست‌ها آزرده‌خاطر شود، می‌تواند اطلاعات شرکت را در یک پست ارسال کند(مانند نام درخواست دهنده لینک، نام آژانس یا حتی نام مشتری).

وبمستر‌های(Webmaster) آزرده‌خاطر نیز می‌توانند آژانس‌ها را به لیست‌های منع اسپم(Spam Denylists) گزارش کنند.

سایت‌هایی مانند Domain Name Systems Blacklist یا به اختصار DNSBL، لیستی از آژانس‌ها و مشتریانی که از این آژانس‌ها استفاده می‌کنند را ارائه می‌دهد. پیدا کردن آژانس‌های شناخته شده و مشتریانشان در این سایت کار دشواری نیست.

اگر کسب و کار شما تولید لینک برای مشتریانتان است، قرار گرفتن در یکی از این لیست‌ها ممکن است برایتان مشکل‌ساز باشد.

  1. معرفی مشتری به شکل نادرست

اگر یک آژانس آدرس ایمیل اختصاصی از دامنه مشتری خود دریافت کند، درواقع نمایندگی آن مشتری را در ارتباطات و درخواست‌هایی که ثبت می‌کند بر‌عهده دارد. یعنی تمام فعالیت‌هایی که انجام می‌دهد به نام آن مشتری ثبت خواهد شد.

حال فرض کنید که شما صاحب یک وب‌سایت هستید و از شرکت مورد علاقه‌تان درخواست‌های اسپم متعدد دریافت می‌کنید. یا در بخش نظرات بلاگ‌تان پیام‌های اسپم از برندی که به آن علاقه دارید مشاهده می‌کنید و بدتر از آن، به نظر می‌رسد که این نظرات توسط فردی که برای آن شرکت کار می‌کند و از طریق ایمیل او ثبت شده است. به احتمال زیاد دیدگاهتان نسبت به آن برند منفی می‌شود، درست است؟

  1. استفاده بیش از حد از دایرکتوری‌ها(Directory)

وب دایرکتوری‌ها(Web Directory: فهرستی اینترنتی که لیستی از سایت‌ها را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. این لیست می‌تواند شامل سایت‌هایی با موضوعات متفاوت باشد یا می‌تواند لیستی از سایت‌ها با موضوعات مرتبط را شامل شود) می‌توانند برای بهبود رتبه‌بندی‌تان در موتور‌های جستجو مفید واقع شوند.

این دایرکتوری‌ها دو دهه گذشته در مبحث سئو از محبوبیت بالایی برخوردار بودند، و حتی الان (مخصوصا در جستجو‌های محلی) به نظر می‌رسد که موتور‌های جستجو همچنان این مورد را در رتبه‌بندی لحاظ می‌کنند.

یک دایرکتوری مختص به یک صنعت خاص(مثلا کفش) می‌تواند منبع خوبی برای جلب اعتماد و ایجاد ترافیک باشد، اما تمام دایرکتوری‌ها یکسان نیستند.

اگر صادقانه بخواهیم بگوییم، بسیاری از دایرکتوری‌ها، در بهترین حالت تاثیر مثبتی در رتبه‌بندی شما ندارند و حتی ممکن است به آن آسیب بزنند.

علت این موضوع این است که بسیاری از دایرکتوری‌ها با اسپم پر شده‌اند.

اگر شما سایتتان را در یکی از این لیست‌های پر از اسپم ثبت کرده‌اید، ارزش سایتتان از دیدگاه موتور‌های جستجو کاهش پیدا می‌کند.

این مورد نیز مشابه همان قرار دادن لینک در جاهای اشتباه است که بالاتر درباره آن صحبت کردیم.

  1. شناخته شدن به عنوان یک عضو بد در جوامع آنلاین

انجمن‌ها (Forums) جای خیلی خوبی برای بحث در مورد ایده‌ها و علایق افراد به شمار می‌روند.

کمک کردن به دیگران و اطلاع رسانی می‌تواند رویکرد خوبی برای جلب توجه و جذب کلیک بر روی لینک یا نام کاربری شما باشد.

اما راه‌های زیادی وجود دارد که این کار ممکن است نتیجه برعکس داشته باشد.

برای مثال، ممکن است شما در یک انجمن ثبت نام کنید و به امید ایجاد لینک‌های مثبت، دریافت کلیک و بهبود اعتبارتان یک کامنت مشابه را در تمام زیر-انجمن‌ها (subforums) پست کنید.

احتمالا زمان زیادی طول نخواهد کشید که مدیران انجمن از هدف شما مطلع شوند و برچسب اسپم‌کننده به شما بدهند. بله، شما به همین راحتی لینک‌های منفی ایجاد کرده‌اید.

صدمه زدن به اعتبارتان نزد ارزیابان جستجو (Search Evaluators)

تا اینجای کار، ما به روش‌هایی که لینک‌های بد ممکن است به اعتبار شما از دیدگاه موتور جستجو آسیب بزنند، اشاره کرده‌ایم. اما یک بخش دیگر از اعتبار وب‌سایتتان را که تجربه کاربران واقعی(و ارزیابان جستجوی گوگل) است نیز باید در نظر بگیرید.

یکی از چیزهایی که ارزیابان جستجو هنگام بررسی معیار E-A-T (مخفف Expertise یعنی تخصص، Trustworthiness یعنی قابل اعتماد بودن و Authoritativeness به معنی اقتدار) سایتتان اندازه‌گیری می‌کنند، اعتبار خارجی‌تان است.

این ارزیابان برای تعیین اقتدار وب‌سایتتان از چندین منابع شخص ثالث برای نظارت بر نگرانی و شکایت مشتریان استفاده می‌کنند.

سایت‌هایی مانند Yelp، Amazon Customer Reviews، و Facebook Ratings and Reviews معمولا در فرآیند درک تجربه مشتری به این ارزیابان کمک می‌کنند.

اگر این ارزیابان فکر کنند که اقتدار سایت شما کم‌تر از حد نیاز است، می‌توانند اولویت وب‌سایت شما را در نتایج جستجو کاهش دهند – حتی اگر در رتبه‌بندی الگوریتم گوگل رتبه خوبی داشته باشید.

چگونه اعتبارتان را حفظ کنید

حالا که می‌دانید بک‌لینک‌های بی کیفیت می‌تواند به اعتبارتان آسیب بزند، از چه راهکار‌هایی می‌توانید برای لینک‌سازی استفاده کنید و در حین حال از خطرات احتمالی اجتناب کنید؟

در این راستا چند پیشنهاد ساده وجود دارد:

  • به صورت انبوه اسپم نکنید.
  • در سایت‌هایی که اسپم‌کننده‌ها در آن فعالیت زیادی دارند و به طور کلی اسپم زیاد است، لینک خود را قرار ندهید.
  • تمام درخواست‌های لینک خود را شخصی‌سازی کنید و اطمینان حاصل کنید که درخواستتان با موضوع سایت مورد نظر نامرتبط نباشد.
  • پست‌های بلاگ‌ها را بخوانید و نظرات با ارزش در زیر پست‌ها ثبت کنید.
  • لینک‌های بد را Disavow کنید. Disavow کردن یک لینک یعنی شما از گوگل درخواست می‌کنید که وقتی دارد وبسایت شما را جهت رتبه‌بندی بررسی می‌کند، این لینک را در نظر نگیرد.

میانبر نزنید

لینک‌سازی و بهبود اعتبار برند فرآیند زمان‌بری است.

در نظر داشته باشید که اولین باری که اکثر افراد با برند شما آشنا می‌شوند از طریق نتایج جستجو خواهد بود – و اگر شما در نتایج جستجو نمایش داده نشوید، مشتری و مخاطبی پیدا نخواهید کرد.

در نتیجه، لطفا سعی کنید استراتژی کاربردی و مناسبی برای لینک‌سازی تدوین کنید.

جوانب را در نظر بگیرید و به دنبال بک‌لینک‌های با کیفیتی باشید که به رتبه‌بندی‌تان کمک کند.

با کمی مراقبت و تلاش، می‌توانید لینک‌هایی ایجاد کنید که اعتبارتان را حفظ می‌کند.